đź’—

Lige for tiden florerer der en masse hjerter pĂĄ fb og andre steder, for at kvinder ka vide, at denne uge er ‘Forbyggelse af brystkræft-uge’.

Brystkræft kan forebygges ved at undlade at ryge og drikke, ved at sørge for at få første menstruation så sent som muligt, ved at få en masse børn og amme dem så meget som muligt, ved at tilhøre en slægt uden BRCA-gener. De 3 sidste faktorer er svære at styre, og de 2 første gælder vist nærmest universelt.

Brystkræft kan helbredes, hvis man går til lægen med det vuns, når man opdager, at noget er anderledes.

I stedet for at poste hjerter poster jeg hermed Sundhedsguidens guide til selvundersøgelse.


En god årsag til at begynde at undersøge sine bryster allerede i en tidlig alder er, at kvinden kan lære sine bryster at kende, og således vide hvis der er opstået en ny knude. Det unge bryst kan nemlig være noget sværere at undersøge, da kirtelvævet (som kan føles hårdt og knudret) er mere fremtrædende hos yngre.

FremgangsmĂĄden er simpel. Man skal:

  1. Se nøje på sine bryster i et spejl og
  2. Føle dem grundigt igennem, inklusiv armhulen. Stil dig foran et spejl. Gerne et spejl, der er placeret på et bord, således at man nemmere kan se underkanten af brystet.
  3. Se nøje efter på hvert bryst, specielt omkring brystvorten, om der skulle være indtrækninger eller sår på eller omkring brystvorten . Løft evt. armene, så du bedre kan se den nedre kant af brystet, eller det kan være nødvendigt at løfte brystet lidt op med den modsidige hånd.
    • ældre kvinder kan have problemer med rødme pga. svamp under brysterne, da svampecellerne lever godt i lukkede fugtige miljøer. Dette kan nemt behandles med creme, som fĂĄs i hĂĄndkøb.
  4. Læg dig dernæst på ryggen på gulvet med en pude under skulderbladene. På den måde bliver brysterne skubbet lidt frem, og dermed nemmere at føle igennem.
  5. Når du undersøger højre bryst, placeres højre arm bag hovedet, således at hovedet hviler på underarmen. Denne stilling er ligeledes med til at strække brystet ud.
  6. Føl med venstre hånd fra brystets kant ind mod brystvorten, hele vejen rundt på brystet.
  7. Herefter føles på brystvorten, hvor man også skal klemme lidt for at se, om der kommer væske ud.
  8. Dernæst placeres venstre hånd i højre armhule, og højre arm tages ned langs siden, således at denne slapper af. Således er det nemmere at mærke efter forstørrede lymfeknuder i armhulen. Det skal dog nævnes, at man i armhulen kan have forstørrede lymfeknuder af mange årsager, som f.eks. en almindelig influenza.

Samme procedure gentages for det venstre bryst.

Det er vigtigt at få en fast rutine i disse undersøgelser, da man dermed bliver bedre bekendt med sin krop og således bedre er i stand til at opdage nytilkomne knuder.

Til sidst skal det tilføjes, at nogle kvinder opdager disse knuder selv, men ikke tør gå til lægen af frygt for et svar, de ikke vil høre. Det er vigtigt at opsøge læge, hvis man har mistanke om, at der er kommet en ny knude. Hvis en kræftknude opdages i et tidligt stadie, vil den nemlig ofte kunne behandles, mens chancerne bliver mindre, jo længere tid man venter.


Bonde P (2007): Hvordan man undersøger sine bryster; oprettet på Sundhedsguiden d. 06.03.07

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik pĂĄ et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s